Sůl je nad zlato – říká jedna známá pohádka. My můžeme souhlasit, protože bez soli se v kuchyni zkrátka obejít nelze. Samozřejmě platí, že se to se solí nesmí přehánět – když jí naše tělo přijme zbytečně moc, může mu uškodit.
Proto v tomto případě platí rčení: všeho s mírou! V dnešní době si můžete vybírat mezi několika druhy soli. Některé jsou obyčejné, jiné slibují i nějakou příchuť. Vyznáte se mezi nimi a víte, že některé z nich se mohou pyšnit i zdravotními benefity?
Se solí to nepřehánějte
V soli se ukrývá pro tělo důležitý sodík, který má za úkol správnou funkci našich orgánů. Pokud je sodíku v těle nedostatek, negativně se to projeví na funkci svalů, našich nervech i krevním oběhu. Nedostatek se projevuje únavou, slabostí, nízkým krevním tlakem i dehydratací.
I přesto si ale dovolíme apelovat na to, že se to se solí nesmí přehánět. Našemu tělu totiž nesvědčí ani nadbytek sodíku, který se projevuje vysokým krevním tlakem, kolapsem ledvin nebo otoky. Co se doporučeného množství soli týče, muži by měli přijmout cca 16 gramů soli za den, ženy pak cca 11 gramů.
Jaké druhy soli znáte?
Když se řekne sůl, většina lidí si tak nějak automaticky vybaví sůl kuchyňskou, kterou má doma snad úplně každý. Existují ale i jiné druhy soli, které možná vůbec neznáte a už vůbec netušíte, že některé z nich mají na naše zdraví pozitivní vliv.
Nyní si společně nejznámější druhy soli představíme a zmíníme, jaké jsou jejich přínosy. Dobrou zprávou je, že všechny zmíněné druhy soli lze pořídit i u nás, takže určitě máte z čeho vybírat.
Černá sůl
Jako první zmíníme černou sůl, kterou zná jen málokdo. Tato sůl je opravdu zbarvena do černa, za což vděčí aktivnímu uhlí. Černá sůl se získává z lávy havajských sopek. Mezi zdravotní benefity patří především vysoký obsah minerálních látek, které naše tělo potřebuje, aby mohlo fungovat správně. Vyzdvihneme ještě detoxikační účinky této soli.
Bambusová sůl
Věděli jste, že existuje bambusová sůl? Pokud ne, připište si ji na svůj seznam, protože i tento druh soli má pozitivní přínosy na naše zdraví. Jaké to jsou? Zmíníme například obsah více nežli 200 stopových prvků. Dále obsahuje i důležité minerály a nechybí jí ani polyfenoly. Pomoci může se záněty, pálením žáhy i vředy.
Uzená sůl
Uzená sůl bude pro většinu z vás jistě překvapením, ale věřte, že i tento druh soli skutečně existuje. Doporučit ji můžeme především k přípravě masa, hodí se i pro přípravu ryb. Bohužel se jedná o poměrně drahou sůl, jejíž pořízení vás vyjde finančně dráž, ale svou chutí za zkoušku určitě stojí.
Himalájská sůl
Na závěr jsme si nechali himalájskou sůl, o které někteří odborníci tvrdí, že se jedná o nejzdravější druh soli vůbec. Co se jejích zdravotních benefitů týče, zmínit můžeme například vysoký obsah železa a betakarotenu, což jsou dvě látky, které zároveň mohou za její lehce růžové zbarvení. I himalájská sůl podporuje detoxikaci neboli očistu těla.