Slyšeli jste již někdy o pojmu známém jako pufované potraviny? Možná teď nesouhlasně kroutíte hlavou, protože vám tohle slovní spojení tak nějak uniklo a dozvídáte se o něm až prostřednictvím našeho článku. Ačkoli možná netušíte, co jsou to pufované potraviny, jakmile vám prozradíme, že se jedná o tzv. „polystyrenové“ chlebíčky, které běžně vídáte v regálech obchodů, pak se plácnete do čela a hned vám dojde, o čem je vlastně řeč. A nemusí se jednat jen o chlebíčky, mezi pufované potraviny patří i nejrůznější keksy, cukrovinky nebo cereálie.
Chcete se o pufovaných potravinách dozvědět něco více? V tom případě čtěte dál a určitě si nenechte ujít následující řádky!
Jak se pufované potraviny vyrábí?
Pufování je pro většinu lidí neznámým pojmem. Jedná se o speciální technologický postup, během kterého se pufované potraviny vyrábí. Jak? Zrna se nadávkují do expanzní formy, poté proběhne proces lisování za současného prudkého nárůstu teploty (až 300 °C), díky které se ze zrn odpaří veškerá vlhkost, a zrna puknou. Poté se zrna lisují do různých tvarů.
Z jakých surovin se vyrábí?
- rýže – používají se jak celá zrna, tak i zrna rozemletá na krupici
- amarant – amarantová zrna při pufování 5x až 6x zvětší svůj objem
- pohanka – pohanková zrna se díky sacharidům a tukům hůře expandují
- pšenice – pšeničná zrna se pro vyšší obsah bílkovin hůře expandují
- kukuřice – nejčastěji používaná zrna, používá se i krupice
- žito – hůře se expanduje
- triticale – jsou potřeba vyšší teploty při expandování
- oves – hůře se expanduje pro vyšší obsah tuků a sacharidů
Výhody pufovaných potravin
Pufované potraviny slibují hned několik výhod:
- mají dlouhou trvanlivost
- mají nízkou energetickou hodnotu
- obsahují jen velmi malé množství cholesterolu
- mají příznivé účinky na trávicí soustavu
- neobsahují přidané aditiva ani konzervační látky
- mají snížený obsah sodíku
Proč je zařadit do jídelníčku?
Zlé jazyky pufovaným potravinám přezdívají polystyren. Možná si proto pohráváte s myšlenkou, proč takové potraviny vůbec konzumovat. Jestliže váháte, jestli pufované potraviny zařadit do jídelníčku nebo ne, máme pro vás několik pádných důvodů, pro které stojí za to dát pufovaným potravinám šanci.
- vzhledem k tomu, že při výrobě dochází k narušení škrobů, jsou snadno stravitelné a můžete je konzumovat kdykoli během dne, dokonce i večer
- mohou se pyšnit vyšší nutriční hodnotou
- obsahují poměrně vysoké množství pro tělo důležité vlákniny
- jelikož proces výroby trvá jen chvilku, nedochází při něm k poškození přínosných látek, pufované potraviny si tak zachovávají veškeré důležité látky, jež jsou pro tělo přínosem
- jsou nenáročné na přípravu
V jaké podobě jsou k dostání?
Již na začátku dnešního článku jsme se zmínili o tom, že pufované potraviny mohou mít podobu nejrůznějších chlebíčků, keksů, cereálií nebo bisquitů. Pochutnat si na nich můžete jak v přírodní podobě, oblíbené jsou i polité například čokoládou.